Balaton Wine & Gourmet: elkezdődött a régió legnagyobb gasztroünnepe

2023.09.22.

Továbbra is megéri az elektromos autózás
 
 
 

Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, közel 50 étterem és borászat várja szeptember 21-24. között a látogatókat. A kiállítók mellett a négy nap során mintegy félszáz izgalmas program közül is lehet válogatni: a kínálatban élményétkezések, mesterkurzusok, kóstolóval egybekötött nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint a két vendégország, Franciaország és Argentína kulturális és kulináris programjai.

 

Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények Veszprémvölgy egyedülállóan szép természeti környezetében - megnyitotta kapuit a Balaton Wine & Gourmet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként az E.ON Hungária Csoport főtámogatásával zajló gasztroünnep szeptember 21-24. között várja látogatóit.

 

Az ünnepélyes megnyitón részt vett: Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete, Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter és dr. Nagy István, agrárminiszter.

 

Továbbra is megéri az elektromos autózás

 

Egy helyen a balatoni régió minőségi éttermei és borászatai

 

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négy napos gasztroünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, majd 50 étterem és borászat van jelen, többek között a Bistro Sparhelt, a Casa Christa, a Gusto13 Bistro & Delicate, a Kistücsök Étterem Food & Room, a História Malomkert Sörház, a Kalóz Strandbisztró, a Megfőzzük Almádit Egyesülettel a Tornyosbbq , a Kerekes Pince, a Veganeeta, valamint az Oliva Étterem és a Fricska Étteremlakás.

 

Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet a régió egyetlen „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel többek között a Dobosi Birtokközpont, a Garamvári Szőlőbirtok, a Csopaki Kódex pincészetei, azaz a Jásdi Pince, a Szent Donát Pincészet, a Guden Birtok, a Homola Pincészet, a Fekete Pince és a Koralevics Pince, de itt lesz a Laposa Birtok, a Veszprémi Érsekségi Pincészet, a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Tornai Pincészet és a Skrabski Pince is. A borászatokkal együtt a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Helka Sörfőzde és a Fenegyerek pálinka is.

 

Továbbra is megéri az elektromos autózás

 

Exkluzív programok szakmabelieknek és ínyenceknek

 

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között balatoni vörös-, fehér-, édes és pezsgő borokat bemutató körkép, de itt kap helyet a Csalló Pálinka Manufaktúra programja és kávé bemutató is, a nagyszínpadon pedig a Magyar Sommelier Bajnokság díjátadóján a szakma legjobb borkínálói lépnek közönség elé és vehetnek át elismeréseket.

 

Szintén a nagyszínpad ad helyet annak a szakmai beszélgetésnek, amely a balatoni vendéglátás helyzetét járja körül a témában érintettekkel és szakértő vendégekkel, és annak is, amelyen az kerül terítékre, hogy a művészetek mellett miért tölt be kiemelt szerepet a gasztronómia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban.

 

A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont exkluzív élmény étkezéseknek. Az első napon rögtön a Michelin csillag előszobájának tekintett Bib Gourmand elismerésben részesült neves régiós éttermek, a Kistücsök, a Mór24, a Casa Christa és Sparhelt ötfogásos menüsorát élvezhetik a résztvevők.

 

Itt, az ódon falak közt fog főzni a francia haut cuisine sztár, Nina Haradji a két Michelin-csillagos Sur Mesure étteremből, csakúgy, mint Carito Lourenço, aki az első női séf Argentínából, aki Michelin csillagot szerzett. A hazai Michelin-díjazottakat képviselve pedig a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd is itt tálalja majd ételkölteményeit.

 

A Jezsuita templomban berendezett gyönyörű vendégtérben a négy nap során lesz malbec, champagne-, konyak-, armagnac- és calvados mesterkurzus, egy nemes borpárbajban összemérik kiválóságukat a Tokaj-Sauternes termőterület legszebb tételei és itt derül majd ki az is, hogy mely borok érdemesek arra, hogy bekerüljenek a Balaton TOP10 válogatásba.

 

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

 

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják.

 

Pénteken Franciaországot képviselve a programban helyet kap sajt- és tészta bemutató - utóbbi Stéphane Marret francia pékmesterrel – és Champagne, Bordeaux, valamint Burgundia legnemesebb italainak világában is elmerülhetnek a nézők, akik minden előadás után meg is kóstolhatják a bemutatott ételeket és italokat. Az estet hamisítatlan francia hangulatot teremtve sanzon előadás zárja.

 

Szombaton Argentínát reprezentálva Pablo Carrascosa asado mester a speciális argentin sült húst, az asadot mutatja be, lesz yerba mate, valamint malbec bemutató, amelyeket a pénteki programokhoz hasonlóan ezúttal is kóstoló követ majd. Aznap színpadra lép még Antonella Terrazas, aki vérpezsdítő argentin tangó előadással várja a közönséget.

 

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a francia almatorta és a quiche , valamint az argentin alfajores elkészítésének titkaival és kulináris barangoláson is részt vehetnek, elmerülve a világ gasztronómiájának izgalmas világában.